Kompletno rešenje za praćenje prirodnih opasnosti

Monitoring odrona i klizišta

Zemljište i životna sredina su ljudskim uticajima, poput seče šuma ili klimatskih promena, gurnuti izvan svojih prirodnih granica. Nastavak razvoja na najrazličitijim lokacijama, čini padine sve ranjivijim na nestabilnost, što potencijalno dovodi do kretanja i katastrofalnih događaja kao što su klizišta.

Praćenje deformacija pruža informacije u realnom vremenu o kretanju kosina, i omogućavajući informacione odluke zasnovane na činjenicama, omogućavajući donošenje brzih i kritičnih odluka u cilju osiguravanja najvećea sigurnosti i efikasnog upravljanja rizikom.

Total Monitoring je kombinacija podataka geodetskog monitoring senzora (totalne stanice, GNSS ili nivoi) sa geotehničkim i ekološkim senzorima (senzori nagiba, inklinometri/IPI, pijezometri, meteorološke stanice, itd.). Pruža potpunu sliku o događajima koji se dešavaju, pomažući boljem razumevanju nestabilnosti padina i kretanja.

Zašto je monitoring krucijalan u oblastima klizišta:

  • Da bi se predvideli događaji klizišta i time obezbedilo vreme za bezbednu evakuaciju sa ranim upozorenjima koja ukazuju na kvarove, praćenjem nestabilnih padina. Takođe, praćenje olakšava proučavanje različitih tehnika ublažavanja i efikasnosti stabilizacije tla, omogućavajući geološkim ili geotehničkim stručnjacima da precizno modeliraju deformaciju nagiba, što štiti ljude i infrastrukturu uz minimalne poremećaje.
  • Zbog izveštavanja o kritičnim događajima u opasnom području pružanjem informacija iz merenja što je ranije moguće, čim se dođe do klizišta, u cilju dobijanja informacija o veličini kretanja, tako da se svaka opasnost može odmah proceniti. Klizišta mogu ometati, oštetiti ili uništiti transportne veze i infrastrukturu, pored toga što mogu da dovedu živote u opasnost. Zbog toga je automatski sistem ranog upozoravanja od suštinskog značaja za pružanje informacija za ublažavanje rizika od takvih opasnosti. Zapisi pre/posle događaja su od ključne važnosti da pomognu u razumevanju zašto dolazi do klizišta.
  • Merenje naknadnih kretanja nakon klizišta i praćenje naselja omogućavaju odgovornima da procene i upravljaju svim daljim rizicima za obližnje stanovništvo ili infrastrukturu, omogućavajući siguran, ali brz povratak normalnom životu.
  • Za procenu kretanja izazvanih ljudskim uticajem gde nametljive aktivnosti kao što su vađenje kamenoloma, iskopavanje ili gradnja u blizini kosina mogu izazvati nestabilnost ili čak problem na kosini. Monitoring omogućava bezbednu procenu rizika i upravljanje njima.
  • Za procenu kretanja izazvanih ekološkim događajima kao što su zemljotresi, promena temperature, poplave, seča šuma ili preoblikovanje padina, koji dovode do nestabilnosti i kretanja. Istorijski zapisi o promenama tokom vremena su veoma važni za buduće procene uticaja za druge padine u sličnim okruženjima.

Ovaj video pruža korisne primere monitoring instalacije u oblasti klizišta. Važno je imati na umu da je svaki projekat praćenja jedinstven i da zahteva posebno skrojen sistem. Preporučujemo vam da se konsultujete sa našim stručnjacima za praćenje pre nego što instalirate bilo koji sistem za praćenje kako biste bili sigurni da je dizajniran da zadovolji vaše specifične potrebe.

 

PROJEKTI

Monitoring operacije sanacije klizišta

Hitne službe su potrebne da brzo kontrolišu stabilnost padina kako bi započele spasilačke operacije. Radeći u nesigurnoj i nestabilnoj situaciji, bio im je potreban sistem upozorenja da ih upozori ako se otpadni materijal ponovo pomeri.

Real Time monitoring unapređuje upravljanje rizikom od klizišta

Dana 30. septembra 2018., oko 200 stanovnika Starog utvrđenja Britanske Kolumbije (nedaleko od tvrđave Sent Džon) bilo je šokirano hukom klizišta

Monitoring je isplativ

Zahvaljujući i rešenju Leica Geosistems za praćenje deformacija GeoMoS, lokalne vlasti su uspele da evakuišu industrijsku zonu u dolini i da zatvore autoput A2 i nekoliko kantonalnih puteva u ranoj fazi.

SOFTVERSKI PROIZVODI

Leica GeoMoS

Fleksibilno softversko rešenje za automatski deformacioni monitoring.

Leica GeoMoS Edge

Monitoring software autonomnu kontrolu senzora i neprekidnu registraciju podataka na terenu.

Leica GeoMoS Now!

Analiza & vizuelizacija monitoring podataka sa bilo kog mesta.

HARDVERSKI PROIZVODI

Leica Nova TM60

Najtačnija I najpouzdanija monitoring totalna stanica sa kamerom

Leica M-Com

Prvo “plug and play” rešenje za monitoring komunikaciju.

Geotehnički senzori

Automatizovano geotehnički senzori sa merenje i prikupljanje podataka

Leica Nova MS60

Jedan instrument za sve merne zadatke, podiže fuziju senzora na sledeći nivo.

Leica LS15 & LS10

Digitalni niveliri najviše tačnosti

Leica GMX910

GNSS prijemnik sa integrisanom antenom za monitoring.

Imate pitanja? Mi imamo odgovore!