Kompletno rešenje za monitoring železničke infrastrukture

Monitoring železnice

Zahtevi za povećanjem kapaciteta i efikasnosti na železnici su uvek rastući, utičući na povećanje potreba za održavanjem i unapređenjem postojeće železničke infrastrukture, kao i proširenjem postojeće mreže modernim, brzim linijama.

Deformacioni monitoring obezbeđuje u realnom vremenu informacije o promenama u geometriji koloseka (horizontalnom osovina / vertikalni profili, deformacije  šina/ torzija, …), obezbeđujući brzo donošenje ključnih odluka u cilju obezbeđivanja najvišeg stepena bezbednosti, što je krucijalno posebno u toku eksploatacije železnice.

Kombinacija podataka prikupljenih geodetskim senzorima (imaging totalne stanice, skenirajuće MultiStanice) sa podacima geotehničkih i meteo senzora (tilt senzori, merači dužina, merači nivoa voda, itd.), obezbeđuje kompletnu sliku o pomeranjima koja se dešavaju u realnom vremenu.

Koji su benefiti monitoringa na železnici?

  1. Tokom održavanja i izgradnje: svako iskopavanje ili građevinski radovi u blizini železnice može izazvati pomeranja koja mogu oštetiti infrastrukturu ili uticati na geometriju šina, i tako dovesti do iskakanja voza iz šina.
  2. Upozorenje na opasnost: nestabilnost kosina može dovesti do klizišta ili odrona, koji mogu blokirati šine i tako postati velika opasnost.
  3. Praćenje promena u okruženju: varijacije u nivou podzemnih voda mogu izazvati sleganja koja utiču na geometriju šina, izazivajući opasnosti ili smetnje na liniji.
  4. Procena zdravlja objekta: železnička infrastruktura kao što su mostovi i tuneli je podložna promenama tokom vremena koje mogu uticati na integritet infrastrukture i dovesti do problema kao što je smanjenje gabarita ili čak blokiranje železnice.

Sledeći video prezentuje tipične primere instalacija monitoring sistema na železničkoj infrastrukturi, ali pored toga svaki monitoring projekta zahteva primenu specifičnog rešenja i samim tim konsultovanje specijalista pre bilo kakve instalacije.

PROJEKTI

Monitoring koloseka i perona tokom konstrukcije

Leica Geosystems tehnologija u službi železnice

Monitoring & budućnost građevinskih radova

Firma Käppeli Digital iz mesta Sargans je proširila ponudu svojih usluga, dodajući uslugu monitoringa. Pogledajte kao oni mere, planiraju…

Monitoring železnice u Melburnu

Gradske infrastrukture nisu izgrađene preko noći. Pored planiranja, projektovanja i izgradnje, tu su i druge bitne aktivnosti kao što je monitoring…

SOFTVERSKI PROIZVODI

Leica GeoMoS

Fleksibilno softversko rešenje za automatski deformacioni monitoring.

Leica GeoMoS Edge

Monitoring software autonomnu kontrolu senzora i neprekidnu registraciju podataka na terenu.

Leica GeoMoS Now!

Analiza & vizuelizacija monitoring podataka sa bilo kog mesta.

HARDVERSKI PROIZVODI

Leica Nova TM60

Najtačnija I najpouzdanija monitoring totalna stanica sa kamerom

Leica M-Com

Prvo “plug and play” rešenje za monitoring komunikaciju.

Geotehnički senzori

Automatizovano geotehnički senzori sa merenje i prikupljanje podataka

Leica Nova MS60

Jedan instrument za sve merne zadatke, podiže fuziju senzora na sledeći nivo.

Leica LS15 & LS10

Digitalni niveliri najviše tačnosti

Leica GMX910

GNSS prijemnik sa integrisanom antenom za monitoring.

Imate pitanja? Mi imamo odgovore!